Commons:Interfacemoderatoren
Interface administrators as of maart 2024 [+/−] |
Number of interface administrators: 22
|
Interfacebeheerders kunnen CSS en JS-pagina's bewerken waarvan ze niet de eigenaar zijn (dat wil zeggen, elke pagina die eindigt op .css
of .js
die zich in de MediaWiki:
namespace bevindt of de gebruikerssubpagina van een andere gebruiker is). In het bijzonder hebben ze de mogelijkheid om sitebrede CSS / JS-pagina's te bewerken (pagina's zoals MediaWiki:Common.js of MediaWiki:Vector.css of de gadgetpagina's die worden vermeld op Special:Gadgets). Deze pagina's worden uitgevoerd door de browser van wiki-editors en code-lezers, die kunnen worden gebruikt om te wijzigen hoe inhoud wordt opgemaakt, het gedrag van pagina's te veranderen of zelfs zeer complexe hulpmiddelen te maken. Daarnaast kunnen ze ook alle andere pagina's in de MediaWiki-namespace bewerken.
Het bewerken van CSS / JS dat wordt uitgevoerd in de browsers van andere gebruikers is zeer krachtig en potentieel gevaarlijk in de handen van een kwaadwillende gebruiker. Interfacebeheerders moeten gebruikers zijn die het nodig hebben, die worden vertrouwd door de gemeenschap en die algemene basiswachtwoord- en computerbeveiligingspraktijken volgen (gebruik sterke wachtwoorden, hergebruik geen wachtwoorden, gebruik tweefactorauthenticatie, installeer geen software van twijfelachtige oorsprong op uw computer, gebruik antivirussoftware).
Beheerders en interfacebeheerders kunnen pagina's bewerken die geen CSS of JS zijn in de MediaWiki-naamspace. (bijv. Zijbalk)
Uitleg over de reden van het bestaan van deze gebruikersgroep.
Aanmelden om interfacebeheerder te worden
Elke beheerder die aannemelijk kan maken dat de interface moet worden bewerkt, krijgt op verzoek tijdelijk of permanent discreet het recht interfacebeheerder via het Bureaucratenbord.
Als de beheerdersstatus wordt ingetrokken als gevolg van inactiviteit of als gevolg van een verzoek, worden ook de interfacebeheerdersrechten verwijderd.
Als de beheerdersstatus vrijwillig wordt opgegeven, kunnen interfacebeheerdersrechten indien nodig worden behouden.
Niet-beheerdersgebruikers kunnen het recht van interfacebeheerders aanvragen. Hiervoor zijn de zelfde criteria als voor normale beheerdersverzoeken van toepassing.
Gebruikers die geen beheerder zijn en die het recht voor interfacebeheerders hebben, zijn op dezelfde manier onderworpen aan het behouden van rechten als beheerders.
Accountveiligheid
De Wikimedia Foundation vereist dat interfacebeheerders two-fase autenticatie (2FA) inschakelen om juridische en veiligheidsredenen.[1]
Zie ook
- Commons:Database reports/MediaWiki edits|Database rapporten/MediaWiki bewerkingen
- Category:Commons protected edit requests for interface administrators|Beveiligde bewerkingsverzoeken voor interfacebeheerders
Voetnoten
- ↑ Meta:Interface administrators: "Om juridische en veiligheidsredenen heeft de Wikimedia Foundation besloten dat op alle projecten tweefactorauthenticatie vereist is voor deze rol".